МЕКА МЕБЕЛ
СПАЛНИ
Секции
КУХНИ
МАСИ И СТОЛОВЕ
МАТРАЦИ И ВЪЗГЛАВНИЦИ
ТЕКСТИЛ
АНТРЕ
ОФИС ОБЗАВЕЖДАНЕ
ДЕТСКА СТАЯ
ГРАДИНСКИ МЕБЕЛИ
Електроуреди
Бани
ОСВЕТИТЕЛНИ ТЕЛА
Детски колички
ДЕТСКИ СТОЛЧЕТА
ДЕТСКИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
ДЕТСКИ ИГРАЧКИ
ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ
Вход
Запомни ме

Може да направите и изпратите поръчка през сайта ни без да сте регистриран потребител! Регистрацията в сайта не е задължителна за да може да пазарувате онлайн при нас!

Регистрация
Captcha
Количка0
Няма добавени артикули в количка.

Общо:
000лв.

Какъв цвят кухня да изберем ?

10 Май 2022



Цветовете в интериора са важни за нашите зрителни усещания и възприятия. Естествената светлина, която имаме в дома си е със също толкова голямо значение, колкото и цветовете, които ще използваме.


Цветовете оказват влияние на нашето настроение, затова е важно какъв цвят ще изберем в обзавеждането на дома си.


Цветовете се делят на топли (жълто, оранжево и червено) и студени (зелено, синьо и лилаво). Топлите цветове се използват основно за помещения, в които живеят повече хора - хол, трапезария, а студените цветове в помещения за почивка и релаксация – спалня, детска стая.


Защо е важен цветът на кухнята ?


Кухнята е неизменна част от всеки един дом. Тя е център в интериора, затова е важно какъв цвят кухня ще изберем и какво искаме да комуникираме чрез него.


Тенденциите в дизайна на кухнята са изчистени, стилни и семпли линии. Изборът на материали е много важен в подбора на кухнята. Изберете качествени елементи като МДФ, 18мм ПДЧ плоскости и качествени механизми.


Освен тези елементи, другите две важни неща в избора на кухня са цвета и светлината. Цветът трябва да отговаря на осветлението в помещението. Трябва да се допълват и да бъдат в хармония.


Цветовете в кухнята са силни и смели само ако се изберат по правилния начин. Най – добрият вариант е да напомнят за природата, защото през цялата година и всеки сезон багрите са нещо вълшебно.

Дизайнерите препоръчват цветове в багрите на бяло, черно, кафяво, сиво, зелено, червено. Повече от 80% визуална информация е свързана с цветовете около нас. Цветът оставя силно впечатление - твърде много цвят може да действа раздразнително и обратно.

Модерна кухня по проект мебели Мондо

 


Към какъв цвят да се насочим ?


Какъв цвят кухня да изберем си задават въпроса голяма част от хората, на които им предстои обзавеждане.
Имайте предвид, че белият цвят е застъпен най – силно в природата и именно затова е основен за различни видове комбинации на цветове.

 

  • Бял

Този цвят символизира чистота и нежност, затова често се използваме на стените в кухнята. Избора на бял цвят е олицетворение на свобода и мир, той отразява слънчевата светлина и придава много повече простор на помещението.

При избора с бяло внимавайте и за обратния ефект – стерилност и самота. Твърде много от този цвят е голяма грешка в обзавеждането. Кухня в бял цвят е изключително стилно решение и винаги актуално и модерно.

 

Ретро кухня в цвят бял мебели


  • Сив цвят

Цвят на кухнята в сиво е стилно и добро решение за интериор. Той е неутрален цвят и балансиран.

Сива кухня по проект идеи за кухни

Модерна кухня в сив цвят

 

  • Жълто


Цветове за настроение и спокойствие. Символ на слънцето и щастието. В този случай можем да изберем нюанси на жълто в интериора, нещо като декоративни акценти или цвят на стените. Казват, че по този начин се стимулира паметта.

Идеи за кухни  

Кухня в жълто

 

  • Кафяво


Цвета на земята с всички негови нюанси и палитри. Дизайн на малка кухня в кафяво ще внесе много уют и топлина. Този цвят за кухнята се свързва със всичко естествено и органично.

Малка кухня на ниска цена

 

  • Зелен цвят


Вашата кухня има нужда от нещо свежо и положително? Е, цвят на кухнята в зелено е точното попадение. Този цвят е по средата на топлия и студения спектър. Цветове и нюанси в тази гама се ползват главно в интериора с декорациите и текстила, но защо пък да не се осмелите и в кухнята.


На стените и на тавана може да заложим на бледо и млечно зеленикаво в интериора на дома. Цвят за отдих, свежест, почивка и релакс.

  • Кухня в червено


Кухня в цвят червен е символ на енергия, страст и интимност. Идеята на кухнята в червено е стилна и смела и може да комбинирате с нюансите на бяло или черно. Относно декорирането с червено – внимавайте. Цвят на стените в тези багри не са допустими, защото е изключително натоварващо за очите и съзнанието.

Червена кухня мебели МОНДО


Какво е важно да знаете преди да вземете решение за цвета ?


Какъв цвят на кухнята да изберем и какво трябва да знаем преди да направим покупките. Вижте част от водещите съвети за обзавеждане на интериора на кухнята.

  • Трябва да бъдат комбинирани от 3 до 5 нюанса


Фона на кухнята са големите повърхности – под, стени, кухненски шкафове. Тези цветове трябва да бъдат неутрални, топли и естествени. В допълнение като акцент може да изберете по-тъмни нюанси за акцент на отделни детайли. Ярките и тъмни цветове на кухнята трябва да заемат най – малка част от заобикалящия ни интериор – около 10 %.

  • Използвайте цветното колело


Това е инструмент за лесна работа за комбинация от цветове  и различни нюанси. Работата с него не е никак трудна, а основното, което ще получите е ценна и правилна преценка какъв цвят да изберете за кухнята.

Разнообразието от нюанси на всеки един цвят толкова голямо, че ще бъде трудно, ако нямате познания, да комбинирате правилно палитрите.

  • Следвайте един стил


Много често кухнята в определен стил сама подсказва за цвета, който би й паснал идеално. Ако сте се спрели на класически модел кухня, то топлата гама от цветове на бежаво и други приглушени тонове биха и били идеални.


Кухните в шаби шик и прованс стил се характеризират с пастелни тонове. Много популярни напоследък станаха кухни в нюанси на синьо и неутрални цветове.
Скандинавския стил се характеризира с леки и естествени цветове, но с ярки акценти.

Кухнята е център на дома ни, основно място, в което прекарваме не малка част от времето си. Изборът на цвят и интериор в кухнята трябва да съответства на дизайна на дома.


Не забравяйте, че така ние ще отразим нашите възприятия и нагласи към всичко, което ни заобикаля.

 


Още публикации
Защо да изберете мебели Мондо