МЕКА МЕБЕЛ
СПАЛНИ
Секции
КУХНИ
МАСИ И СТОЛОВЕ
МАТРАЦИ И ВЪЗГЛАВНИЦИ
ТЕКСТИЛ
АНТРЕ
ОФИС ОБЗАВЕЖДАНЕ
ДЕТСКА СТАЯ
ГРАДИНСКИ МЕБЕЛИ
Електроуреди
Бани
ОСВЕТИТЕЛНИ ТЕЛА
Детски колички
ДЕТСКИ СТОЛЧЕТА
ДЕТСКИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
ДЕТСКИ ИГРАЧКИ
ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ
Вход
Запомни ме

Може да направите и изпратите поръчка през сайта ни без да сте регистриран потребител! Регистрацията в сайта не е задължителна за да може да пазарувате онлайн при нас!

Регистрация
Captcha
Количка0
Няма добавени артикули в количка.

Общо:
000лв.

Историята на създаването на дивана

13 Април 2022



Думата диван се появява някъде около 16 век и има съвсем друго значение. Още при появата си, хората са използвали „диван“, за определяне на листи хартия; писменост“, а в малко по-късен етап значението й е „счетоводни книги“, „офис“ и едва след това „мебели“ – по онова време са имали предвид пейки.

В тази блог статия ще ви разкажем Историята на създаването на дивана, защото се надяваме да ви обогатим с нещо полезно като информация и мислим, че би ви било интересно.

С течение на времето тази дума е имала много значения и прояви. Историята на всеки предмет може да бъде завладяваща, ако бъде поднесена по подходящ начин.



История на диваните през различни епохи



Всяка история е интересна сама по себе си, а тази на дивана се превърна в завладяваща. Създаването на мека мебел и формата на дивана в миналото е оставило трайни следи и до днес.



Диван в Османската империя (съвременни Турция и Иран)


 


Тази дума води началото си именно от тук Близкия Изток. В началото на истоята диваните са били пейки за сядане с мека тапицерия.


Античен диван

Antichen divan


За римляните и гърците можем да кажем, че са се били отдадени на изкуството - философия, изкуство, литература, създавали са шедьоври на архитектурата, но комфортът на диван не им е бил познат. В края на всеки ден те са сядали да отпочиват върху мрамор или бронз. Камък, стъкло и мозайки са красили мебелите им, но истинският комфорт им е бил непознат.

Въпреки това съвременният дизайн на диван е свързан с римляните. Те започват да използват така наречените „клиники“ - метална седалка с надвес от едната или двете страни за облегалка и възглавници.



Диван от Средновековието


Диваните през Средновековието


Хората от Средновековна Европа не са ползвали и познавали нито ориенталски, нито римски диван. Благородниците там навремето са сядали върху пейки, монасите ползвали табуретки, а обикновените работници са почивали клекнали или седнали върху кутия. Никой не е познавал удобството да седнеш комфортно, да облегнеш гърба си или да изпънеш краката си.

Идеята на средновековното християнство и цел е била да просвети душата и да обуздае тялото по всякакъв начин.


Ренесансов диван

Диванът през Ренесанса


Пълнежът на плат с мека тъкан не е никак нова за това време, защото отдавна са ползвали за възглавници този метод. Да, но едва сега целият този принцип за удобство се прилага на цялата мебел.

Тапицерията се превръща във водеща едва в края на 16 ти век в Англия. От този момент той започва да се разпространява в цяла Европа.


Канапето – в първоначалният си вид това е пейка с ракла от дърво, която наподобява малък диван. Никак не е бил удобен, но пък за сметка на това е бил изключително красива мебел. Навремето в него са се съхранявали пари и ценности



Диванът в двореца Версай

Диваните в дворецът Версай


През началото на втората половина на 17 век в Европа, Италия, като център на производството на мебели, отстъпва мястото си на Франция. Версай става мебелен център за цяла Европа. Тук се появяват много нови видове мебели, включително и мека мебел.

Благородниците, които имаха възможности и средства търсеха все повече удобство, а търсенето поражда и предлагане. Така се появяват шезлонгите и диван за двама – двойка диван. Всяка една мебел е била подсилена с метални основи, заради тежките и обеми рокли на дамите.


В Руската империя

Диван в Римската империя


По време на Римската империя диваните започват да се разпространяват през средата на 18 ти век. Тук популярност имат ориенталските дивани с голяма седалка и облегалка.

Защо днешните дивани са неразделна част от всеки дом ?


Дивани Честърфийлд

Диван Честърфийлд


Още през 1800 г в Англия с думата Честърфийлд се е отбелязвало значението и са се появили „кожени дивани“

За този диван може да кажем, че е първият изцяло тапициран диван в историята. Отличаващ се с ниска седалка, копчета по цялата тапицерия, подпори, които са като подлакътници, които са на еднаква височина с облегалката на дивана.

Целта на този диван е да се стои изправен в седнало положение, като джентълмен и в същото време да не се изпитва напрежение.

За пръв път дивани с пружини стават реално произведени – именно Честърфийлд. Тези модели са били в интериора на кралски дворци, хотели от световни марки, ресторанти, луксозни частни домове.

Нещо интересно Зигмунд Фройд е приемал пациенти в кабинета си именно на диван Честърфийлд.


Диван от Империята

ДИван от Империята и по време на Наполеон


Периодът на Наполеон е свързан с появата на нов вид диван – кушетката. Тя се базира на тогавашните легла за хранене и разговори. Лежанките бяха изработени от орех, махагон, палисандрово дърво, използван е бронзов декор. За кратко време този модел дивани добиват голяма популярност.


Диваните през 19 век

ДИван през 19 век


Майстор Хайнрих Гъмбс е един от най – известните мебелни производители в средата на този период. Неговите мебели се купуват от самият Пушкин. Изработва ги от масив в класически дизайн.

В краят на този век производителите на мебели, като художници и архитекти, копират дизайни от предишни векове, внасяйки свои собствени идеи и детайли.

През 1900 г се отличават модерните мебели и по-специално дизайн на диваните с преобладаване на плавни, естествени линии. Можем да кажем, че целта на този стил е връщане към естествените форми: растения, морски вълни и раковини.


Какви са днешните видове дивани ?


В съвременния свят на пазара има различни видове дивани и мека мебел като цяло. Тук вече говорим за много по-голямо удобство в тях и много вече функции на моделите.

Диван двойка или тройка – това са дивани с определен брой седални места и подлакътници тип „канапе“. Тези дивани обикновено имат вградена функция за сън с подматрак и ракла.

Фотьойл – това е мека мебел с едно седящо място. Обикновено се комбинира с ъглов диван или дивани двойка и тройка. Може да направите дори кът за четене и релакс у дома с удобен фотьойл.

Ъглови дивани с лежанка – Това е диван съставен от две части – едната е лежанка, а другата част е снабдена с механизъм за сън. Това са едни от най – търсените и предпочитани модели мека мебел.

Модулен диван – тук имате пълна свобода да решите как изкате да изглежда вашият диван с модули и функции. Тези дивани се сглобяват и предлагат спрямо размерите, с които разполагате в стаята си.


Основни насоки и препоръки относно избора на подходящ модел диван


Ако ви предстои покупка на диван, то най – важното нещо за вас трябва да бъде удобството. Там ще прекарвате най – голяма част от времето си у дома и е много важно диванът да бъде удобен.
Преценете от какви функции за трансформация имате нужда. Важно ли е за вас да има функция сън, ракла, сваляеми калъфи и допълнителни възглавници.


Обърнете внимание на качеството на дамаската и шевовете. Трябва да бъдат здрави и плътни, за да нямате проблеми след известно време. Качеството на диванът се отличава. Съобразете избора си на диван спрямо мястото, с което разполагате. Определете точните размери и се придържайте стриктно към тях.

Всеки избор на диван се отличава с това, че го правите лично за себе си. Всички мебели и аксесоари отразяват вашата представа за дом и уют.


Още публикации
Защо да изберете мебели Мондо