МЕКА МЕБЕЛ
СПАЛНИ
Секции
КУХНИ
МАСИ И СТОЛОВЕ
МАТРАЦИ И ВЪЗГЛАВНИЦИ
ТЕКСТИЛ
АНТРЕ
ОФИС ОБЗАВЕЖДАНЕ
ДЕТСКА СТАЯ
ГРАДИНСКИ МЕБЕЛИ
Електроуреди
Бани
ОСВЕТИТЕЛНИ ТЕЛА
Детски колички
ДЕТСКИ СТОЛЧЕТА
ДЕТСКИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
ДЕТСКИ ИГРАЧКИ
ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ
Вход
Запомни ме

Може да направите и изпратите поръчка през сайта ни без да сте регистриран потребител! Регистрацията в сайта не е задължителна за да може да пазарувате онлайн при нас!

Регистрация
Captcha
Количка0
Няма добавени артикули в количка.

Общо:
000лв.

Как да изберем подходящи ПЕРДЕТА

14 Януари 2022

Всекии от вас знае, че пердетата в дома са неизменна част от интериора. Дали ще ни послужат като нужният завършек на дизайна или ще ги ползваме за да се скрием от любопитните очи на съседи, пердетата присъстват в интериора на всеки дом.

Не е лесен подборът на подходящите завеси, ако нямате представа какво точно търсите и кои са основните неща при избора им. Точно подбраните завеси придават нужният уют на дома и го превръщат в нашето любимо място за отмора от ежедневието.

Kak-da-izberem-perdeta-i-zavesi


МАТЕРИАЛИ


От материала, от който са направени пердетата зависи дали ще се променят във времето от въздействието на пряката слънчева светлина. От материала на пердето зависи и негово износване и остаряване. Имайте предвид, че при пране и сушене са важни материите. Обикновено синтетичните материали се износват по-бавно, по -лесни са за гладене и поддръжка. Естествените материи са безспорно по-красиви и изглеждат по-съвсем различен начин, но поддръжката им не е никак лесна, Трудно се гладят или третират. Относно цвета на пердетата имайте предвид, че тъмните и ярки цветове избледняват по – лесно от слънцето, спрямо светлите тонове.

 


Moderni-perdeta-za-hol

От дебелината на материалите зависи и топлопропускливостта на помещението. Факт е, че колкото по плътна е материята, толкова повече тя задържа топлината в стаята.
Когато купувате пердета е добре да знаете, че трябва да наложите пердето около прозорец в магазина, за да видите реално как биха изглеждали цветовете, начина по който пада на земята и пропускливостта на светлината. Помолете в магазина да повдигнат на определена височина до прозореца избраната завеса, и вижте дали това е точно, което търсите.

Saveti-za-izbor-na-perdeta


ДЪЛЖИНА  на пердето


Първо определяте височината на пердето. Имайте предвид, че колкото е по-високо пердето, толкова по-висока и просторна изглежда стаята. Ако имате високи тавани можете да закачите пердето на каквато височина пожелаете, но минимумът е 20 см от височината на прозореца. Ако стаята е със стандартна височина, можете да окачите завесите на тавана, дори е препоръчително.


Дължината на пердето е добре да се поръча на 3 см от пода. Много дизайнери пускат пердетата на милиметър от самия под, а може и да ги оставят в стил винтидж – да са напрани с около 20 – 30 см на пода.
Има ситуации, в които мястото на пердето не е предвидено да стига до пода, а до под прозорец или над отоплителен уред. Важно е да измерите правилно дължината, която ви е нужна на пердето.
ПОДГЪВ на пердето


Най – приемливият и удачен вариант е подгъва на пердето да е около 20 см. Ако завесата е къса, то трябва да намалите и от големината на подгъва.

Perdeta-za-kuhnq

Perdeta-i-zavesi-2022

Cvetno-perde-s-cvetq


ШИРИНА на пердето


Ако поръчвате плътни завеси умножавате ширината на мястото по 2, а за тънките завеси ширината е по 2.5 пъти по дълга, а за най -тънките пердета тип „органза“ се умножава по 3.

Razmer-na-perdeto


ЦВЕТОВЕ на пердетата


Имате няколко възможни варианта за избор на цвят на перде:

  • Завесите се сливат със стените – Ако имате акцент в стаята, на който искате да наблегнете без да отвличате вниманието към нещо излишно, то изборът ви за цвят на пердетата трябва да бъде близък до този на стените.

 

  • Цветът на пердета е с Уау ефект – Изберете пердета, които контрастират на цвета на стените в цветове и тонове, които може да комбинирате с килими, декоративни възглавници или други аксесоари в стаята. Пердетата могат да бъдат основен акцент във всяка една стая в дома.

  Perdeta-v-julto-i-sivo-za-hola

Sini-perdeta-tutkoaz

 


КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ПРАВИЛНО ЗА НАШИТЕ ПЕРДЕТА


Завесите в стаята задържат доста прах и въпреки, че не се вижда, това не означава, че трябва да ги пренебрегваме от към почистване и грижи. Желателно е на всеки 5 до 6 месеца най – много пердетата да се свалят и да се перат на кратка програма в пералнята. Ние препоръчваме да ги закачите на корниза леко влажни, за да не стоят измачкани. Ако имате възможност ги изгладете преди това. Ако вашите пердета са от естествени материали трябва да знаете как правилно да ги поддържате в чист вид.


Не ползвайте сушилня за завесите. По-скоро ги закачете и ги оставете да изсъхнат като проветрявате редовно помещението.

 

Вижте още няколко идеи за пердета

 

  Moderni-perdeta-za-dnevnata-staq

Perdeta-s-ornamenti-cvqt-siv

Perdeta-s-cvetq-rozi

Perdeta-v-spalnqta-cvetove-i-materii

Kak-da-izberem-perde-za-spalnqta

Zeleni-perdeta-v-hola

 

 

 


Още публикации
Защо да изберете мебели Мондо